De la medicina de urgenta la estetica medicala. Ce te-a motivat sa faci aceasta schimbare si de ce estetica medicala?

Medicina de urgenta te provoaca: sa iti pastrezi calmul in fata problemelor minore pe care pacientii le considera aproape fatale si sa iti pastrezi echilibrul mental atunci cand un om iti moare in brate, dupa ce tu ai facut tot ce considerai din punct de vedere medical si omeneste posibil pentru el. Sa te impaci cu inca o viata pierduta si sa gasesti cumva, printr-o minune, motivatia de a continua sa faci echilibristica pe linia asta dintre viata si moarte. Zi dupa zi.

Dupa 15 ani de medicina de urgenta, am vrut sa fac o schimbare. Motivatia? Am vrut sa ajung sa si infrumusetez, nu doar sa vindec. Estetica medicala este despre a reda increderea unor persoane, despre a le indeplini visul de a vedea in oglinda ceea ce viseaza, despre a le ajuta sa imbatraneasca frumos, in acord cu varsta pe care simt ca o au, nu cu cea din cartea de identitate.

Tranzitia a fost una usoara? Care a fost provocarea cea mai mare in realizarea acestei schimbari?

As minti daca as spune ca da. Provocarea cea mai mare a fost sa ma fac inteles. Eu nu sunt genul de medic la care poti veni sa ii spui ca vrei buze ca ale Angelinei Jolie si sa te astepti sa te si injectez in urmatoarele 10 minute, fara comentarii…Cel mai greu s-a dovedit a fi sa le fac pe femei sa inteleaga ca fiecare este unica. Din clinica mea nu vei vedea pe nimeni ca iese cu buze cu 4ml de acid hialuronic injectat. Pentru mine, estetica medicala exact asta inseamna: ESTETICA MEDICALA, nu copii xerox. Aici vorbim despre corectare de asimetrii, despre volumetrie faciala, despre rejuvenare…de aceea, de cele mai multe ori, pacientele mele pleaca dupa consultatie cu un plan de tratament, in care se regasesc proceduri combinate.

Ce ti-ai dori sa stie pacientele tale inainte de a veni la o prima programare in clinica ta?

Aici vorbim despre doua categorii de paciente: cele care isi doresc sa inceapa sa foloseasca serviciile unei astfel de clinici si cele care sunt deja familiarizate cu aceste servicii.

Pentru cele care sunt la inceput de drum imi doresc sa fie sincere, sa fie deschise la un dialog din care sa pot afla exact ce anume le deranjeaza la modul in care arata si sa imi respecte timpul. Sunt constient ca sunt printre putinii medici din domeniu care fac consultatii si de 45 de minute, inaintea primei procedure, in care recomand cele mai bune variante de tratament. In clinica avem peste 40 de proceduri…nu iti pot povesti despre toate.

Despre cele care cunosc deja domeniul esteticii medicale: este foarte important sa isi stie istoricul – ce tratamente au mai facut, daca au folosit produse injectabile, denumirea lor si data la care au fost facute. Din pacate, multe paciente trateaza superficial aceste aspecte. Pentru noi este esential sa le cunoastem, deoarece nu toate produsele sunt compatibile intre ele si trebuie, totodata, respectati anumiti timpi intre diferite proceduri/produse. Aceste lacune in istoric pot duce la complicatii care afecteaza in primul rand pacienta.

Daca tu consideri ca ceea ce iti cere pacienta ta nu este in perfect acord cu parerea ta de specialist, ii comunici acest lucru?

Bineinteles. Cum am mentionat la intrebarea precedenta, eu ofer si cer sinceritate. Asa este fair play. Mi s-a intamplat ca in urma unei astfel de exprimari a parerii mele sa raman fara clienta respectiva. Pentru mine este in regula, deoarece nu imi doresc sa fiu “semnatura” unor femei trase la indigo, doar pentru ca acesta este “trend-ul”. Intotdeauna voi respecta ceea ce are aspect natural.

Ca un exemplu, nu voi injecta niciodata astfel incat buza superioara sa fie egala cu buza inferioara; raportul dintre buza superioara si buza inferioara este de 1/1,6, iar buzele trebuie sa ocupe 10% din etajul facial inferior. Astea sunt proportiile naturale. Asa am fost creati. Orice alt raport intre ele te indeparteaza de un aspect natural.

Care a fost cea mai neplacuta experienta cu o pacienta si cum ai rezolvat situatia respectiva?

Neplacuta, dar cumva si amuzanta, in acelasi timp. Imi amintesc de o pacienta care, in urma unei blefaroplastii nonablative, a revenit la clinica sa imi spuna ca si-a vindecat edemul…stand in cap. De ce neplacuta? Pentru ca imi dau seama ca inca mai avem nevoie de multa educatie pentru a intelege ca, atunci cand mergi la un specialist, ar fi necesar sa fii atent si sa iei in considerare ce iti spune. In spatele sfaturilor date sunt mii de ore de studiu, workshopuri, congrese, carti si articole citite etc., pentru a fi in stare sa iti livreze tie in cateva randuri exact ceea ce ar trebui sa faci. De aceea fiecare procedura are un anumit protocol.

Dar cea mai placuta?

Sunt foarte multe pacientele care se intorc la consultatia postprocedurala cu un zambet care ne cucereste de cand deschid usa cabinetului. Pentru ca, intre timp, dispare orice urma de neincredere, se creeaza o relatie de prietenie intre noi si primesc feedback-ul prietenelor, sotilor, iubitilor, cunostintelor…Pana la urma cu totii cautam confirmari. Si cand incep sa fie coplesite de complimente, li se confirma ca au ales procedura potrivita si medicul potrivit.

Care este procedura ta preferata si care sunt motivele pentru care este in topul preferintelor tale?

Dintre tratamentele injectabile imi place tratamentul buzelor si mai ales reactia femeilor dupa injectare cand se privesc in oglinda.

Un alt tratament preferat este blefaroplastia, atat chirurgicala cat si cea nechirurgicala. In general,  tratamentele zonei perioculare, pentru ca “ochii sunt fereastra catre suflet”.

Stiu ca ti-ai inceput rezidentiatul pentru cea de a doua specialitate si ai ales Oftalmologia. Cum se vor imbina pe viitor cele doua – estetica medicala si oftalmologia?

Oftalmologia este o completare a ceea ce fac acum. O aprofundare a cunostintelor si, pe termen lung, imi va permite sa realizez si alte proceduri, mai complexe, care tin de chirurgia oculoplastica.

#loveyourskin este hashtagul asociat clinicii tale. Ce sfaturi le dai femeilor pentru a se incadra in acest trend anti-aging; ce pot ele sa faca pentru a amana procesul de imbatranire?

In primul rand, sa nu amane momentul in care intra pentru prima oara intr-o clinica de estetica medicala. Acest proces anti-aging poate fi interpretat gresit. Nu e nevoie sa ajungi in segmentul de peste 40 de ani pentru a apela la serviciile noastre. Procesul anti-aging incepe de la 20 de ani cu proceduri de curatare si hidratare a pielii.

Folosirea cremelor de 700-800 de lei nu face minuni. Dimpotriva. Orientati-va spre gamele profesionale, chiar medicale, nu spre cele pe care le cumparati din duty free datorita brandului.

Evitati solarul si nu va expuneti la soare fara factor de protectie. Iarna recomand un SPF 30, iar vara, obligatoriu SPF 50+, cu reaplicare la 2 ore.

Ce le poti spune persoanelor care, desi isi doresc, inca nu s-au hotarat sa va treaca pragul?

Multe personae traiesc cu impresia ca aceste proceduri sunt foarte scumpe.

Preturile de la noi din clinica pornesc de la 100 de lei. Este adevarat ca se ajunge la peste 1000 de lei pentru 1ml de filler. Dar cu cat incepi mai din timp sa iti ingrijesti tenul, cu atat se amana momentul in care apelezi la tratamente complexe .

Avem multe variante de tratamente noninvazive sau minim invazive: de la microdermabraziune, la mezoterapie virtuala, injectabila, microneedling, la tratamente cu radiofrecventa si dermoporatie,terapia vampir, tratamente laser, tratamente corporale pentru celulita, lipoliza, etc. Variantele sunt multiple.

Serviciile existente in clinica se adreseaza doar femeilor?

Nu, si ma bucur ca tot mai multi barbati au inteles lucrul acesta. De la epilat, pana la volumizare de buze, volumetrie faciala, tratamente de hidratare, injectari de acid hialuronic sau stimulator de colagen, injectari cu toxina botulinica, tratamente corporale de ultima generatie cu efect de lipoliza, prin care se poate elimina chiar si grasimea rezistenta la fitness, avem in lista de pacienti multi barbati.

O parte dintre ei a fost adusa de sotiile/iubitele lor, dupa ce au vazut rezultatele procedurilor la ele.

Ce inseamna pentru tine ‘frumos’, atunci cand vorbim despre o femeie?

Natural. Postprocedural, pacientele vin si spun: “Toata lumea imi spune ca arat extraordinar, mai odihnita, mai luminoasa….dar nimeni nu stie sa spuna ce anume am facut.” Despre asta este vorba.

Cum reusesti sa tii pasul cu inovatiile din acest domeniu care este in permanenta dezvoltare?

Este un ritm foarte alert in care trebuie sa ma impart intre rezidentiat, programarile de la clinica si congrese, cursuri de specializare, conferinte la care uneori sunt speaker, etc. Dar tocmai asta este farmecul!

In permanenta apar noutati, atat la nivel de informatie, cat si la nivel de produse, tehnologie si am un anumit standard cu care mi-am obisnuit pacientele si pe care mi-l mentin.

Asta implica prezenta mea la IMCAS Paris, de exemplu, la Congresul de la Barcelona, la workshop de cadavre din Italia, la World Experts Meeting, organizat tot in Barcelona, la Congresul Anti-aging de la Bucuresti, unde am fost si speaker si la alte multe training-uri din toate lumea. Si anul acesta am in agenda in fiecare luna una sau doua plecari in acest scop.

Daca ajungi sa te opresti din a descoperi si a invata lucruri noi in domeniul acesta, sa te plafonezi si sa executi totul mecanic, pacientele vor fi primele care vor observa.

Dinamica medicinii estetice nu iti permite acest lucru si, poate si de aceea, o practic cu atat de multa placere si implicare.